Publicerat

Min avhandling är en randomiserad kontrollerad studie (OTIS studien) på friska spädbarn 4-18 månaders ålder i syfte att introducera hälsosamma och hållbara matvanor från mer växtbaserad mat från Norden och detta under en tid när vi lär oss äta och programmerar vår framtida hälsa. Flera av våra välfärdssjukdomar kan spåras tillbaka till kosten vi åt under första levnadsåren när tillväxt och utveckling sker snabbt.

I OTIS studien ingår konceptet New Nordic Diet för att både värna om vår hälsa och planetens hälsa. Hälsosamma matvanor går oftast hand i hand med planetens hälsa och vi står inför stora utmaningar att uppnå klimatmål och hållbara matval i framtiden där växtbaserad mat behöver få större utrymme under våra måltider.

Växtbaserad mat som frukt, bär, grönsaker, rotfrukter, baljväxter, nötter och fullkorn är mat vi äter alldeles för lite bland barn och vuxna världen över, men som har en skyddande effekt mot flera välfärdssjukdomar ”Globen burden of disease” som övervikt, fetma, typ-2 diabetes, hjärt-och kärlsjukdomar och vissa cancerformer.

OTIS studien har fått stor medial uppmärksamhet. Bland annat har jag medverkat i en intervju i SVT Morgonstudion och SVT Nyheter Västerbotten. Intervjuer i Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Uppsala Nya tidning, Helsingsborgs Dagblad, Göteborgsposten, Sydsvenskan och många fler nyhetstidningar runt om i landet.

http://umu.diva-portal.org/smash/record.jsf?language=sv&pid=diva2%3A1609343&dswid=-2124

https://www.umu.se/forskning/projekt/optimerad-nordisk-tillaggskoststudie-otis-for-spadbarn-6-18-manader/

https://www.umu.se/nyheter/ulricas-projekt-om-smabarnsmat-far-stort-medialt-intresse_10328707/

Lustfyllda mellanmål för cancersjuka barn

En kokbok och en metod som är implementerad på alla barncancercentra i Sverige. Boken delas ut gratis till barn med cancersjukdom och deras familjer. Boken är just nu slut på lagret. Vi vann silvermedalj i internationella kokbockstävlingen Gourmand Awards i Paris 2012 för näst bästa kokboken inom kategorin.