Publicerat & böcker

Min avhandling är en randomiserad kontrollerad studie (OTIS studien) på friska spädbarn 4-18 månaders ålder i syfte att introducera hälsosamma och hållbara matvanor från mer växtbaserad mat från Norden och detta under en tid när vi lär oss äta och programmerar vår framtida hälsa. Flera av våra välfärdssjukdomar kan spåras tillbaka till kosten vi åt under första levnadsåren när tillväxt och utveckling sker snabbt.

I OTIS studien ingår konceptet New Nordic Diet för att både värna om vår hälsa och planetens hälsa. Hälsosamma matvanor går oftast hand i hand med planetens hälsa och vi står inför stora utmaningar att uppnå klimatmål och hållbara matval i framtiden där växtbaserad mat behöver få större utrymme under våra måltider.

Växtbaserad mat som frukt, bär, grönsaker, rotfrukter, baljväxter, nötter och fullkorn är mat vi äter alldeles för lite bland barn och vuxna världen över, men som har en skyddande effekt mot flera välfärdssjukdomar ”Globen burden of disease” som övervikt, fetma, typ-2 diabetes, hjärt-och kärlsjukdomar och vissa cancerformer.

Resultaten från OTIS studien visade att barnen i den nordiska gruppen åt 42-45% dagligen mer av grönsaker, rotfrukter, frukt och bär mellan 9-18 månaders ålder än kontrollgruppen som följde de nationella råden från Livsmedelsverket.

Länk till avhandlingen: http://umu.diva-portal.org/smash/record.jsf?language=sv&pid=diva2%3A1609343&dswid=-2124

böcker

Jag är kokboksförfattare till boken Lustfyllda mellanmål för cancersjuka barn och har även medverkat i andra kokboksproduktioner. Aktuellt just nu är att jag skriver på två böcker, en för barn och en för vuxna. Mer om detta kommer senare.

Lustfyllda mellanmål för cancersjuka barn

En kokbok och en metod som är implementerad på alla barncancercentra i Sverige. Boken delas ut gratis till barn med cancersjukdom och deras familjer. Boken är just nu slut på lagret. Vi vann silvermedalj i internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards i Paris 2012 för näst bästa kokboken inom kategorin.

media

OTIS studien har fått stor medial uppmärksamhet både nationellt och internationellt. Bland annat har jag medverkat i en intervju i SVT Morgonstudion och SVT Nyheter Västerbotten. Intervjuer i Svenska Dagbladet, Aftonbladet, Uppsala Nya tidning, Helsingsborgs Dagblad, Göteborgsposten, Sydsvenskan och många fler nyhetstidningar runt om i landet. Utomlands har jag medverkat i Times News, flera europeiska nyhetskanaler, USA, Kanada och Australien med resultaten från OTIS studien.

https://www.umu.se/nyheter/ulricas-projekt-om-smabarnsmat-far-stort-medialt-intresse_10328707/

https://www.thetimes.co.uk/article/babies-on-nordic-diet-learn-to-love-vegetables-spcc7wn80

https://www.aftonbladet.se/family/a/dlq26j/ny-studie-sa-far-du-ditt-barn-att-ata-mer-gront

https://www.svd.se/a/JJ843j/studie-sa-lar-du-barn-att-ata-gronsaker

https://sverigesradio.se/artikel/sa-far-du-dina-barn-att-ata-gronsaker?fbclid=iwar2ykepbzwfzori_usd3cpz5xb-q5_7cdei6nxk3ezrew8btuhkbvuzm7wa